11 de març, 2010

El Coll del Conflent (Alt Urgell)




Zona: Alt Urgell, Os de Civís
Accés: Per arribar a Os de Civís cal entrar a Andorra i travessar Sant Julià de Lòria. Passat Sant Julià una carretera asfaltada puja fins a Os de Civís. Per arribar a la Borda de la Plana, travessem el poble i seguim pujant per la carretera fins que s'acaba l'asfalt.
Punt d'inici: Borda de la Plana (1647m)
Horari: 3:50 hores
Pujada acumulada: uns 550 metres.
Alçada màxima: 2177 metres
Punts d'interès: Coll de Conflent, Pla de la Cabana.


Fot un dia de pena, fa dies que els homes del temps pronostiquen un mal dia i a fe de déu que l’han encertat de ple.
Tot i aquest pèssim panorama, com que anem prou ben equipats i tenim ganes de muntanya, decidim apropar-nos fins el poble d'Os de Cívis per provar les raquetes noves del Sergi.


La ruta pas a pas

Arribem a Os de Civís que ha quedat completament blanc després de la nevada d'aquesta nit. La carretera està prou bé i amb l'ajuda de les cadenes decidim pujar fins a la Borda de la Plana (1647m) on començarem l'excursió.
La Borda de la Plana és un bonic hotelet situat allà on s'acaba l'asfalt de la carretera.


Veníem fins aquí amb la idea d'enfilar-nos fins al Pic de Salòria però és evident que avui ni ho intentarem. El que si que farem és una bona passejada, i si podem pujarem fins el coll del Conflent.
Per pujar al coll del Conflent des d'Os de Civís podem pujar per la pista o pel fons de la vall. Com que desconeixem completament la zona i els núvols estant molt enganxats a la vall, decidim pujar per la pista, que a l'estiu utilitzen els 4x4 però que a l'hivern està completament colgada per la neu.
La pista comença just al final de l'aparcament de l'hotel i puja per l'obaga de la vall.


Ens posem les raquetes i de seguida comencem a pujar fins a la cruïlla amb la pista que va al pla de la Cabana (1683m).
Deixem la pista del pla de la Cabana a mà dreta i seguim pujant per la pista que va guanyant alçada amb llargues marrades.
Sense veure gaire més enllà dels arbres que tenim al davant, arribem al Coll de l'Aubaga (1933m) on un parell de pals indicadors assenyalen la direcció i l'estona que falta pel Coll del Conflent.
Segons el que diu el pal, tot just som a mig camí, i això no ens anima gaire. Dubtem si continuar o bé donar la volta perquè estem força fastiguejats de la boira.


Al final, com que no hi ha perill de perdre's i com que no volem veure ferit el nostre orgull, decidim seguir pujant una estona més.
Des de la cruïlla doncs, deixem a mà esquerra la pista que baixa cap a les Bordes de Serbellà i nosaltres seguim pujant per l'altra pista en direcció oest.
És curiós l'acumulació de neu dels vorals de la pista que indica que no fa masses dies, abans de l'última nevada, alguna màquina havia obert l'accés a la pista, ves a saber el per què.


De cop, la boira s'aixeca una mica i ens deixa veure la vall i els peus de les muntanyes. No és gaire però n'hi ha prou per animar-nos. Per no haver de tornar a baixar per aquesta pista que, francament, se'ns està fent pesadeta, arribarem al coll tant si com no.
Seguim pujant i, ara si, arribem al coll del Conflent (2177m). I sabem que és el Coll del Conflent perquè ens hem topat amb el pal indicador que així ho assenyala.


Aquí dalt, la boira i la neu es confonen, i com que no hi ha arbres sembla que estiguem flotant al buit. Si he de ser sincer és una sensació força estranya i fins i tot una mica angoixant.
No veiem i no es preveu poder veure res, per tant, sense allargar-nos decidim baixar a buscar el fons de la vall en direcció est.

Cent metres per sota del coll, la boira és menys espessa i els arbres han reaparegut. També han aparegut unes traces d'esquí i alguna marca groga que indica que per aquí puja el camí de la vall i que per tant, no anem mal encaminats.



Entre alguna que altra caiguda, seguim baixant cap al riu Salòria, uns metres més avall.
Arribem al pla de la Cabana (1937m), a la riba dreta del riu.


Al final del pla, comença un camí carreter que ja no deixem fins a creuar-nos amb la pista per la que hem pujat ja fa més de tres hores.
Ara si, desfem el camí pel que hem pujat abans i sense sortir de la pista arribem de seguida a la Borda de la Plana, on tenim aparcat el cotxe.