22 de febrer, 2011

El Roc de Pessonada pels Escalirots (Pallars Jussà)


Pujant per la carretera C-13 des de Tremp cap a la Pobla, destaca a l'altra banda del pantà de Sant Antoni un enorme cingle rogenc. És el roc de Pessonada.
Situat dins de la reserva de caça del Boumort, el roc de Pessonada, és un bonic lloc per fer excursions i observar els carronyaires que nidifiquen al cingle.
Tot i la imponent paret de roca, la cinglera és superable per l'antic pas dels Escalirots que, de cornisa en cornisa, s'enfila per la roca fins al pas de la Portella.

Roc de Pessonada.
Situació: Pallars Jussà, Boumort, Pessonada.
Punt d'inici: Part alta del poble de Pessonada.
Accés: Des de la Pobla de Segur es pren la carretera local que vorejant el pantà per llevant fins a arribar al poble de Pessonada. Aparco el cotxe a la part alta del poble.
Horari total: 2:15 hores
Pujada acumulada: 425 metres.
Alçada màxima: 1242 metres.
Dificultat: Mitjana
Recorregut: Pessonada (900m.) - Mare de déu de la Plana (945m.) - Els Escalirots - la Portella (1242m.) - Feixancs de la Tremor - Sant Joanet (955m.) - Pessonada (900m.).
Cartografia: Serra de Boumort Oest esc. 1:20.000 Editorial Piolet.

Mapa icc. escala 1:25.000


La ruta pas a pas

Deixo el cotxe a la part alta del poble de Pessonada, al costat d'una especie de granja.
El camí que seguiré està ben indicat amb marques de pintura groga i comença al costat d'un pal indicador que hi ha al marge de la carretera i que dona informació sobre la ruta que seguiré.
Pujo pel sender que s'enfila al marge i va a passar pel costat d'un mur de pedra.

inici del sender que va a l'ermita de la Plana.
Passo pel costat d'un roure enorme situat a l'esquerra del camí i de seguida arribo a les envistes de l'ermita de la Mare de Déu de la Plana.
Arribo fins a l'ermita romànica d'una sola nau amb coberta de volta de canó.

Ermita de la Mare de déu de la Plana.
Des de l'esplanada del costat de l'ermità prenc el sender que s'enfila cap a la cinglera.
El sender s'enfila a través de camps d'herba alta i a poc a poc s'encara cap a una canal molt obaga.
A mesura que m'aproximo a la canal, començo a veure que la paret que des de lluny sembla inexpugnable, ara ja no ho és tant.

Canal per on hi el pas dels Escalirots.
El sender s'enfila de cornisa en cornisa guanyant alçada molt ràpidament. Sóc al pas dels Escalirots que segurament és el camí més ràpid per enfilar-se al cingle de Pessonada.
Sense perdre de vista les fites i marques de pintura arribo a la part més alta del cingle, de vegades amb l'ajuda d'algun clau de ferro clavat a la roca.

Accedint a la part més alta de la cinglera.
Sóc dalt del Roc de Pessonada, les vistes sobre tot el municipi de la Conca de Dalt i el pantà de Sant Antoni són espectaculars. Cap al nord, els cims nevats de les muntanyes més altes del Pirineu ressalten per sobre el Roc de Santa.
A més, els voltors (que són xafarders de mena) passen a prop meu mentre ressegueixen el cingle amunt i avall.

Rocs de Santa amb els Pirineus al fons.
Un cop descansat, baixo per la carena en direcció NO cap als Feixancs de la Tremor per on espero poder baixar de la cinglera.
El sender que segueixo baixa de cop fins a l'inici de la feixa de la Tremor que comença a mitja alçada del cingle i la segueixo fins que surt a la carena.

Vista de la cinglera des dels feixancs.
Aquí el sender, que sembla empedrat, fa una giragonsa i baixa cap a la vessant obaga de la cinglera esquivant una petita esllavissada de terra fins a tornar a la carena uns metres més avall.
Just des d'aquest punt, miro amunt cap a l'esquerra i descobreixo la petita balma on s'amaga la petita ermita troglodítica de Sant Joanet.

Ermita troglodítica de Sant Joanet.
Visito les restes de l'ermita abans de retornar sobre els meus passos fins a la carena per on baixo en direcció a la línia elèctrica que passa uns metres per sota.
Ressegueixo la línia elèctrica que va paral·lela a la cinglera en direcció SE fins a un barranc des d'on accedeixo al marge d'uns camps de conreu.

Camps de conrreu als peus de la cinglera.
Ressegueixo el perímetre del camp buscant un camí carreter que comença just a l'altra banda.
Segueixo el camí carreter que desemboca a la carretera d'accés a Pessonada uns metres per sota del cementiri.
Ara ja només he de seguir la carretera fins al poble de Pessonada on acabo l'excursió.