06 de desembre, 2011

Sant Martí de les Tombetes (Pallars Jussà)



Amb el nom de les Tombetes es coneix l'assentament d'origen medieval, situat a la vessant meridional del Montsec d'Ares, molt a prop del poble de Moror.
Situat dalt d'un turó, el despoblat de les Tombetes encara conserva les restes de la fortificació, l'església i la necròpolis amb les tombes tallades a la roca.

Sant Martí de les Tombetes

Situació: Pallars Jussà, Montsec d'Ares, Moror.
Punt d'inici: Moror - cabana de Carri.
Accés: Pujant per la C-13, prenc la sortida cap a Guàrdia de Noguera. Deixo enrera el poble, i per la LV-9124 vaig fins al poble de Moror. Aparco a la sortida del poble, a tocar de la barraca de Carri.
Horari total: 2 hores
Pujada acumulada: 320metres
Alçada màxima: 765 metres
Ruta: Moror (814m) – barranc del bosc (660m) – Sant Martí de les tombetes (765m) – barranc del bosc (660m) – Moror (814m).
Cartografia: Montsec d'Ares, escala 1:20.000. Mapes de la Guia Negra

Mapa ICC.


La ruta pas a pas

Venint des de Guàrdia de Noguera, travesso el poble de Moror fins a una barraca de maons que hi ha a les afores del poble anomenada del Carri.
Deixo el cotxe aparcat al costat de la barraca del Carri al marge esquerra de la carretera (814m).
Prenc la pista de terra que baixa, enmig dels camps de conreu, en direcció al Montsec.

Pista que travessa els camps de conreu.

Arribo a una cruïlla on un pal indicador assenyala la direcció que cal seguir cap a Sant Martí de les Tombetes. Prenc la pista que marxa planejant per la dreta marcada com a GR. Passo pel costat d'una gran alzina allà on la pista fa un gir i baixa fins a trobar una nova bifurcació.
El GR marxa per la pista de la dreta, jo, prenc el brancal de l'esquerra que segueix baixant cap al torrent.
La pista planeja per sota d'unes roques i passa al costat d'una petita esplanada, a mà esquerra, just abans de baixar fins al llit del barranc del bosc i creuar-lo per un gual (660m).

Gual per on travesso el barranc del Bosc.

A l'altra banda del torrent, la pista s'ha convertit en un pedregós camí carreter que puja vorejat per una renglera d'arbres que semblen de jardí i que no se identificar.
El camí puja fent grans marrades i s'endinsa al bosc fins a trobar un cartell indicador que marca l'inici d'un sender.

Camí carreter que puja fent grans marrades.

Deixo el camí carreter que marxa cap a la dreta i ,fent cas de pal indicador, prenc el sender que em queda enfront.
El sender, perfectament conservat, va flanquejant un dels contraforts que baixen per l'esquena del Montsec, i es dirigeix cap a un turonet envoltat de cingleres que hi ha davant meu.
Arribo davant del pont de fusta que supera un tallant a la roca i facilita l'accés al turonet encinglerat on vull accedir.

Pont que dona accés al poblat de Sant martí de les Tombetes.

Travesso el pont i just a l'altra banda ja trobo uns antics graons tallats a la roca al costat de les restes d'una antiga muralla. Estic entrant al despoblat de les Tombetes.
Sembla ser que l'assentament de les tombetes té una antiguitat anterior a l'any 1000 i que probablement va ser abandonat a finals de l'edat mitjana quan les necessitats defensives dels pobladors van disminuir.

Vistes des del turó on hi ha l'assentament.

Tot i la seva antiguitat, l'assentament encara conserva les restes de la fortificació que el protegia, de l'església, i de la necròpolis amb les seves espectaculars tombes tallades a la roca.
Entre la vegetació, recorro la carena cap a llevant fins a trobar, a la part més elevada del turó (765m), les restes de les tombes excavades a la roca que donen nom a l'assentament.

Les tombes tallades a la roca.

M'estic una estona dalt del turó, assegut a tocar de les tombes, observant l'exuberant i salvatge vegetació que m'envolta i penso que el Montsec és una serra molt especial.
La tornada, la faig pel mateix lloc per on he vingut.